APA SI PROCESUL DE SLABIRE

9
21071

“Nu pot sa beau apa” este o fraza pe care o aud foarte des din partea celor care care se plang ca au probleme cu greutatea. O fi ea insipida, incolora si incolora dar este indispensabila pentru functionarea organismului si te ajuta sa slabesti. Atunci cand esti deshidratat, mananci mai mult pentru ca ai tendinta sa confunzi senzatia de sete cu cea de foame. Daca bei suficienta apa, vei separa cu usurinta cele doua senzatii. In plus apa diminueaza pofta de mancare si te ajuta sa prelungeti starea de satietate. Sigur ca apa nu tine de foame dar o pacalaste iar acesta e un lucru important intr-un proces de slabire!

Apa este un solvent universal, in ea se dizolva alte substante si prin intermediul ei se transporta elementele nutritive la celule si invers, se elimina produsii finali ai metabolismului. Transmiterea impulsurilor nervoase, reactiile biochimice, contractia musculara, controlul temperaturii corpului, toate functiile vitale depind de apa. Pentru ca in corpul nostru nu avem rezerve de apa , precum cele de grasime, (desi sunt persoane convinse ca au 10 kg in plus pentru ca “retin apa”) trebuie sa ne asiguram zilnic necesarul de apa pentru activitatile celulare si sa compensam pierderile lichidiene ( transpiratie, urina, materii fecale, respiratie)

Pentru a iti verifica gradul de hidratare, cel mai simplu este sa fii atent la culoarea urinei, daca este galben pai, esti in grafic, daca este galben inchis, esti deshidratat

 

Pericolul deshidratarii organismului e tratat superficial de multe persoane. “Nu pot sa beau apa pentru ca nu mi-e sete” este explicatia multora pentru consumul insuficient de apa.

Medicii spun ca o persoana deshidratata prezinta urmatoarele semne ;tegumente flasce, uscate sau din contra, transpiratii abundente, aspect palid , stare generala de slabiciune, ameteli, dureri de cap, greata, varsaturi, absenta nevoii de urinare sau urinarea in cantitati foarte reduse (urina concentrata, inchisa la culoare, acida). De asemenea, poate prezenta crampe musculare, scaderea tensiunii, senzatia de gura uscata si tahicardie. Dincolo de aceste simptome fizice, daca in aceasta periaoada va concentrati mai greu, sunteti iritat sau nervos e posibil sa fie tot din cauza deshidratarii.

Caldura nu este singura cauza a deshidratarii. Pierderea cantitatii necesare de apa din organism poate aparea in urma varsaturilor, diareei, transpiratiei abundente sau a unui efort fizic exagerat.

Deshidratarea cronica, sau cu alte cuvinte privarea organismului de cantitatea necesara de apa, are in timp grave efecte asupra organismului. In linii mari, hidratarea insuficienta se manifesta printr-o lipsa de energie, tendinta de a obosi repede si stare generala de epuizare inca de la inceputul zilei. Specialistii afirma ca persoanele care consuma in mod constant cantitati mici de apa sunt predispuse la afectiuni digestive (ulcer, dureri de stomac, constipatie, balonare constanta indiferent de alimentatie), dereglari de tensiune (alternanta tensiunii mari cu cea scazuta), afectiuni respiratorii, kilograme in plus, afectiuni dermatologice si ale rinichilor (pietre la rinichi, infectii urinare frecvente).

Iata mai jos cateva reguli de hidratare de care eu tin cont:

1.Dintre toate lichidele apa este singura care hidrateaza organismul incepand de la nivel celular. Necesarul de apa al unui adult in conditii de temperatura, umiditate, efort, normale este intre 30-35 ml/ kg corp. In conditii de canicula e bine ca aceasta cantitate sa fie de 40 ml/ kg corp. Deci , daca ai 60 de kilograme, trebuie sa bei 2,4 l de apa pe zi.

2.Pe canicula nu se bea apa cu gheata oricat de tentant ar fi! Temperatura la care se bea apa este intre 10-37de grade. Apa foarte rece pe timp de canicula poate provoca soc termic, stres digestiv, vasoconstrictie periferica . Acest lucru este periculos mai ales  la copii , varstnici, cei care sufera de boli cardiovasculare.

3.Una dintre cele mai valoroase ape este apa vie structurata care se gaseste in fructe si legume . Ea nu poate satisface insa necesarul de apa al organismului. Pe canicula este recomandata apa minerala naturala cu un continut de minerale intre 1000-1500 saruri la litru mai bogata in sodiu sub forma de carbonat de sodiu pt pastrarea echilibrului electrolitic si acido bazic al organismului.

4.Beti cu moderatie cafea atunci cand temperaturile sunt ridicate! Cafeaua este diuretica si poate deshidrata in perioada verii .Daca nu va puteti abtine, regula e sa beti 2 pahare cu apa la fiecare ceasca de cafea.

5.Invatati sa beti corect apa sau cum spune dr Menci ” apa se mananca”. Prin asta se intelege ca nu puneti sticla la gura si o lasati jos cand ajungeti la jumatate ci  ca  apa trebuie bauta cu inghitituri mici, plimbata prin gura, amestecata cu saliva si abia apoi inghitita. Astfel ea ajunge la tensiunea superficiala a lichidelor fiziologice ( sange, limfa) si poate fi folosita la adevarata ei valoare, aceea de a hidrata celulele.

6.Beti apa la fiecare 30-40 min, nu  doar cand  va e sete pentru  ca asta inseamna ca sunteti deja deshidratati.

7.Cand va treziti dimineata beti obligatoriu un pahar cu apa, la fel si seara la culcare.

8.Nu lasati apa in ambalaje tip pet la soare! Apa astfel pastrata este detetiorata cu ftalati si bisfenol A , substante periculoase pt organism. Cele mai bune ambalaje pentru apa sunt ceramica si apoi sticla. Avand in vedere ca e greu sa bei apa doar din aceste ambalaje,  aveti  macar grija sa nu uitati pet- uri cu apa la soare!

 

A BEA LICHIDE NU E ACELASI LUCRU CU A TE HIDRATA

. Adevarata hidratare inseamna apa care ramane in celule, tesuturi, organe si poate fi folosita ca suport al vietii si sanatatii. De aceea este foarte important  sa stim ce lichide bem, cand si in ce cantitate.

 

CATEVA TRUCURI PENTRU CEI CARE NU BEAU SUFICIENTA APA:

  1. Puneti necesarul de apa in sticle mici si seteaza-ti telefonul/ceasul sa sune la fiecare 40 de minute. Bea de fiecare data 2-3 inghitituri. Vei vedea ca dupa o perioada vei simti nevoia sa bei fara sa-ti aminteasca alarma
  2. Bea apa infuzata cu diverse legume, fructe sau ierburi aromatice. Taie castraveti,bucatele de lamaie,frunze de menta, fructe de padure busuioc si pune-le impreuna cu apa intr-o carafa la frigider pentru cateva ore. Daca esti dintre cei carora nu le place “gustul apei”, s-ar putea ca aceasta solutie sa functioneze
  3. Mananca putin mai picant ca sa simti nevoia sa bei apa sau daca nu-ti place gustul, adauga o bucatica de ceapa cruda la masa tot in scopul de a stimula nevoia de apa
  4. Fa miscare zilnic, urca scari sau pante, mergi in ritm alert sau orice alta activitate care iti mareste pulsul si iti declanseaza nevoia de a bea apa.

Eu prefer apa Bucovina pentru ca este o apa naturala, echilibrata, dintr-un tinut salbatic, protejat, de tip rezervatie naturala, izolat de orice activitati ale omului ( am fost si am vazut cu ochii mei izvorul din Dorna Candrenilor, va las o fotograafie mai jos), cu un reziduu sec foarte scazut (78g/ml) si ph 7,27, optim consumului permanent.

 

9 COMENTARI

  1. Bună Carmen,
    Apa Bucovina este într-adevăr cea mai bună, cea mai curată. Şi mie îmi era foarte greu să beau apă, însă după prima săptămână, când am început să văd rezultate la cântar, a devenit un automatism, beau chiar mai mult de 2 litri zilnic.
    De cele mai multe ori cred că o cantitate optimă de apă, care să ne ajute nu numai în procesul de slăbire, ci și pentru ca organismul să ne funcționeze optim (evitând deshidratarea, asigurându-ne răspândirea nutrienților în corp, menținându-ne pielea și mușchii într-o stare bună ), ține şi de factori precum : vârsta, cât de activi suntem, ce mănâncăm, la ce temperaturi ne supunem corpul zi de zi, ce probleme de sănătate avem şi ce medicamente luăm.
    Multă sănătate!

  2. Mă numesc Tatiana am 48 de ani am tensiune arterială și bine înțeles de un an de zile am intrat la menopauză fac mișcare fitness și cardio am și eu o întrebare de ce kilogramele acum scade și după se ridică ce se întâmplă .înălțimea este de167 și kg aproape 89?

  3. Îmi amintesc clar de momentul în care am realizat cât de importantă este hidratarea în procesul meu de slăbire. Înainte, eram mereu ocupat și neglijam adesea să beau suficientă apă pe parcursul zilei. Însă, după ce am început să citesc despre beneficiile hidratării și impactul său asupra greutății corporale, am hotărât să fac o schimbare.

    Am început să port mereu cu mine o sticlă de apă și am stabilit un obiectiv personal de a bea cel puțin 2 litri de apă pe zi. A fost dificil la început să mă obișnuiesc, dar am observat rapid diferențele. Una dintre cele mai notabile schimbări a fost faptul că senzația de foame între mese s-a diminuat considerabil. De multe ori, mă dădeam în vânt după gustări nesănătoase sau îmi era greu să rezist tentațiilor alimentare, dar hidratarea adecvată m-a ajutat să-mi controlez mai bine pofta de mâncare.

    Pe lângă asta, am simțit o creștere a nivelului de energie și o stare generală de bine. Nu mai sufeream de oboseală după-amiaza și mă concentram mai bine pe sarcinile de zi cu zi. Chiar și pielea mea a devenit mai hidratată și mai strălucitoare, iar acest lucru m-a încurajat și mai mult să continui să beau apă în mod regulat.

    Am învățat că apa este un aliat puternic în procesul de slăbire și că reprezintă mult mai mult decât un simplu lichid insipid. Este combustibilul meu pentru a obține rezultatele pe care le doresc. Așa că acum, fie că sunt acasă, la serviciu sau în mișcare, am mereu grijă să am o sticlă de apă lângă mine și să-mi reamintesc cât de esențială este hidratarea în călătoria mea spre un stil de viață sănătos și echilibrat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here