CE MANCAM IN POST, GRESELI DE EVITAT SI RETETA IDEALA PENTRU PRANZ

5
38216

Multi dintre cei care tin post constata la sfarsitul acestuia ca au acumulat cateva kilograme iar starea lor de sanatate este departe de a fi optima. Excesul  de carbohidrati simpli , cantitatea prea mica de proteine , fibre si lipsa miscarii  sunt de cele mai multe ori cauzele ingrasarii in perioadele de post. O alta greseala care duce la acumularea de kilograme este excesul de alimente care arata ca si “cele de dulce ” gata ambalate gen hamburger de post, snitel de post, iaurt de post, mezeluri de post.

In post trebuie sa cauti simplitatea alimentului de baza, sa depasesti latura materiala si sa legi trupul de facultatile lui superioare: vointa, ratiune, impacarea cu destinul, intoarcere catre sine.

Aceasta perioada nu este una in care inlocuim pur si simplu alimentele de origine animala cu echivalentele de post care exista pe piata aproape pentru orice produs. N-am vazut inca oua ” de post” dar cu siguranta exista pe undeva :).  Postul este mai putin despre mancare si mai mult despre atitudine, vointa, exercitiu!

Asadar alcoolul,  tutunul, excesul, imbuibarea nu au ce cauta in post! Nu mancam jumatate de paine cu dulceata, galeti de cartofi prajiti cu maioneza de post, chipsuri, pungi intregi de seminte etc. O alta greseala care duce garantat la ingrasare este postul negru inteles gresit si tinut de dimineata pana la apusul soarelui, dupa apus urmand o masa copioasa. Postul negru de o zi se termina a doua zi dimineata!

  1. Legumele sunt alimentele de baza in alimentatia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masa principala. Atentie insa, termenul “legume” este larg si cuprinde 3 categorii:

-Legume cu continut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazare , cartofi, linte). Acestea     trebuie consumate cu moderatie adica 3-4 linguri (de produs finit)cu varf la o masa si evitate la cina.

-Legume cu un continut mediu de amidon 5-7% sau radacinoase (morcov ,sfecla,gulie, ceapa)

– Legume cu un continut redus de amidon (sub 5%) adica verdeturi,conopida, dovlecei,ardei gras, rosii

  1. Fructele fac parte din categoria desert si se consuma mult mai rar decat legumele. Daca veti combina fructe, legume si pudra proteica din canepa intr-un smoothie, acesta va fi mai diluat in zahar si mai concentrat in fitonutrienti si proteine vegetale.
  2. Din cauza ca proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calitatii celor animale , ele trebuie combinate cu atentie. Asociati proteinele de origine vegetala astfel incat sa aveti tot spectrul de aminoacizi esentiali in dieta. Pentru un aport optim de aminoacizi esentiali, combinati la aceeasi masa legume si cereale cum ar fi orez cu mazare, fasole cu porumb, cuscus cu naut sau linte.
    1. Evitati sau chiar excludeti in post urmatoarele produse

    -mezeluri de post

    -pate de post

    -snitele, chiftele de post

    -covrigei, sticksuri,merdenele,prajituri de post

    -cartofi prajiti, chips-uri

    -maioneza, sosuri de post

    -supa ( instant) la plic

    5. Pentru o mai buna absorbtie a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic si nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animala) (legume cu frunze verzi, fasole, linte) adaugati o sursa de vitamina C (lamaie, suc de lamaie, grepfruit)

 

Va las mai jos o lista de cumparaturi  in care alimentele sunt trecute in ordinea importantei lor, astfel incat sa puteti trece peste aceasta perioada fara kilograme in plus dar si o reteta concreta pentru pranz care contine toate elementele nutritive de care aveti nevoie , este satios si gustos!

LISTA DE CUMPARATURI

1. LEGUME PROASPETE DE SEZON: morcov, varza, gulie, telina, pastarnac , dovleac, cartofi, ciuperci plus verdeturi, rosii, castraveti, ardei

2. LEGUMINOASE : mazare, fasole, linte, naut

3. CEREALE SI PSEUDOCEREALE –  orez basmati sau integral, cous cous , arpacas, quinoa, mei, amaranth , hrisca, ovaz – cu moderatie ! ( 100-150 g /zi)

4 .OLEAGINOASE -nuci , migdale , seminte de dovleac crude, seminte de floarea soarelui- cu moderatie ( 1-2 pumni de semin de seminte crude/zi)

5. FRUCTE PROASPETE : mar, gutuie, para, grepfruit, portocale , fructe de padure (congelate)

6. POLEN

7. LAPTISOR DE MATCA

8. PAINE INTEGRALA , PASTE DIN LEGUMINOASE ,CRACKERS FARA ZAHAR

9. MASLINE- cu moderatie

10. Sos de rosii fara zahar.  Contine mai mult licopen decat rosiile proaspete si merge adaugat peste cereale sau leguminoase

SALATA IDEALA PENTRU POST ( SE MANANCA CA UNIC FEL LA O MASA, NU PE POST DE GARNITURA)

INGREDIENTE

fasole neagra boabe 250 g

paste fierte fara gluten 50 g

castraveti de gradina 4-5

ceapa verde- 3 fire

marar -o legatura

patrunjel-o legatura

loboda-cateva frunze

ridichi- 3,4

legume deshidratate  (vanata, ciuperci, dovlecel, masline) 100 g

ulei de canepa

sare de mare

Fierbeti pastele si fasolea ( eu am folosit fasole la conserva gata fiarta), taiati ingredientele si amestecati-le. Puteti adauga la sfarsit si jumatate de avocado pasat cu furculita si putina zeama de lamaie!

Pofta buna!

 

 

5 COMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here