SISTEMUL DIGESTIV SI PROBLEMELE PSIHOLOGICE- O CARTE REVOLUTIONARA, ACUM SI IN ROMANIA

4
17055

Biblioteca „Ziarul de Sănătate” aduce, în premieră, în România cartea „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”, una dintre cele mai cunoscute lucrari despre autism. Scrisă de Dr. Natasa Ca mpbell-McBride cu autoritatea unui medic licențiat în nutriție și neurologie, dar și cu căldura și empatia unei mame care și-a salvat copilul din lumea autismului, această carte a schimbat modul de abordare a autismului.

Dr. Natasha Campbell-McBride este originară din Rusia, unde și-a făcut studiile medicale. În urmă cu 20 de ani, s-a mutat în Marea Britanie și a înființat Clinica de Nutriție din Cambridge. În momentul în care a devenit mamă, iar fiul său a fost diagnosticat cu autism, a început să studieze cauzele acestei boli și a descoperit că nutriția joacă un rol decisiv în procesul de recuperare. Cu foarte multă determinare, ea a reușit să îl recupereze pe fiul său. Metoda respectivă o pune în practică până în prezent în clinica din Cambridge, unde tratează copii și adulți cu autism, tulburări neurologice, digestive și imunitare. Experiența, cunoștințele și observațiile sale clinice sunt reunite în cadrul acestei cărți – „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”, din colecția Bibliotecii „Ziarul de Sănătate”.

Autismul, o boală cu proporții epidemice

„Asistăm la o veritabilă epidemie de autism ce cuprinde întreaga lume”, semnalează încă de la începutul cărții dr.Natasha Campbell-McBride. În urmă cu aproximativ 20 de ani, în țările vestice, incidența autismului era în medie de un copil la 10.000. Acum, cele mai recente date de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta arată că, în lume, unul din 78 de copii este diagnosticat cu autism. În România, conform datelor Ministerului Sănătății, în anul 2012 erau înregistrați circa 8.000 de copii cu tulburări din spectul autismului, însă numărul real al acestora ajunge la 15.000 de persoane, care nu figurează în statisticile oficiale din cauza subdiagnosticării. Practic, în orice grădiniță și în orice școală din România există cel puțin un copil cu autism.

Vestea bună este că autismul nu mai este considerat un diagnostic fără speranță. „Copiii diagnosticați astăzi sunt mult mai norocoși decât cei din urmă cu 15 ani, deoarece părinții din zilele noastre au acces la atât de multe informații încât pot începe să îi ajute imediat. Părinții copiilor nou diagnosticați nu mai au timp să deznădăjduiască – au prea multe de învățat!”, susține dr. Natasha Campbell-McBride. Fiind ea însăși părintele unui copil care și-a revenit, autoarea britanică dorește să împărtășească prin această carte informații valoroase și bine documentate privind cauzele autismului și tratamentul natural care oferă mari șanse de recuperare copiilor cu tulburări din spectrul autismului.

Legătura dintre intestin și creier

Dr. Natasha Campbell-McBride a descoperit că autismul și alte afecțiuni precum dislexia, dispraxia, ADHD, diferite tulburări de comportament și de învățare se întrepătrund și se suprapun cu boli aparent fără legătură cum sunt alergiile, eczemele sau astmul. Există o suprapunere de aproximativ 50% între dislexie și dispraxie și de 30-50% între ADHD și dislexie. Copiii cu eczeme grave în perioada de sugar prezintă un risc crescut de a dezvolta autism în următorii ani. Care este elementul comun al acestor afecțiuni? Sistemul digestiv al copilului ne poate da cheia asupra dezvoltării sale mentale. „Problemele psihologice își au originea în intestin”, susține dr. Campbell Mc-Bride. Ea a denumit această condiție clinică Sindromul GAPS (Gut and Psychology Syndrome)Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice (adaptare în română).

Pornind de la constatarea că toți copiii cu autism au tulburări digestive, uneori severe, dr. Natasha Campbell-McBride demonstrează în paginile cărții că adevărata cauză a autismului nu se află în creier, ci în intestin. Motivul? Microbiomul intestinal al copiilor cu autism este profund dezechilibrat, iar din această cauză devine o sursă de toxicitate pentru întregul organism, inclusiv pentru creier. Neurotoxinele sunt produse de flora intestinală anormală a acestor pacienți, care apoi trec dincolo de peretele intestinal distrus și ajung la creier prin circulația sangvină.

Dieta GAPS, tratament natural pentru autism

Dieta GAPS, pusă la punct de dr. Natasha Campbell-McBride la clinica sa de nutriție din Cambridge, are ca scop detoxifierea organismului, pentru a scăpa de balastul toxic de pe creier și a-l lăsa să se dezvolte și să funcționeze în mod corespunzător. Alimentele recomandate în cadrul dietei GAPS sunt: carne de pasăre, vită, porc, vânat, organe și pește (proaspete, neconservate), ouă, lactate fermentate (iaurt, sana, kefir, smântână), unt și alte grăsimi naturale, legume proaspete, toate fructele, nuci și semințe, miere. Sunt total excluse din această dietă alimentele procesate, mezelurile, zahărul, grâul și produsele de panificație, cartofii, soia.

Cartea prezintă în detaliu aspectele nutriționale importante în terapia autismului, informații prețioase despre cum pot fi corectatate deficitele de vitamine, minerale și acizi esențiali pe care le au copiii cu autism, sfaturi utile privind planul de introducere a alimentelor recomandate și rețete nutritive și gustoase, care restabilesc echilibrul florei intestinale.

 

Cartea este disponibilă pe site-ul www.ziaruldesanatate.ro. Preț: 49 lei.

 

4 COMENTARI

  1. Lucrez cu copii cu autism si sunt licentiata in psihologie, dar tratament pentru autism stiu sigur ca nu exista! Abordarea curenta e ca Spectrul Autist reprezinta un set de diferente de dezvoltare, si nu un handicap, desi dificultatile sunt incontestabile. Da, dieta e controlata foarte strict la scoala unde lucrez, insa e doar pentru a imbunatati starea generala a copilului. In esenta, toate terapiile folosite pot doar ameliora dificultatile acestui grup de copii. Ele aduc multe progrese in dezvoltarea lor sociala, cognitiva si verbala, dar nu sunt curative.

    Totusi, sunt nerabdatoare sa citesc cartea. Multumesc pentru sugestie .

  2. Multumesc pentru publicarea acestui articol. Nu cunosteam acest autor si aceste cauze posibile ale autismului si lipsei de atentie.
    Am un baietel care are anumite simptome din spectrul autistic. Principala lui problema este lipsa de atentie si de interes pentru invatare. Am comandat acum cartea (in franceza deoarece locuiesc in Franta). Sper sa il pot ajuta sa amelioreze anumite lucruri.

  3. Am o fetita de 7 ani diagnosticata cu autism,de aproximativ 2 ani umblu pe la medici pt ca am observat la ea toate simptomele GAPS,pana sa citesc cartea nu stiam sa le asociez acestui sindrom,de medici nu mai spun ca habar nu au ,la analize totul parea in regula in afara de o ecografie abdominala( cu toate organele in regula ) cu adenopatie mezenterica.Am cumparat cartea si de 1 saptamana am trecut deja la regim,fara a mai trece prin partea introductiva pt ca nu as fi avut succes cu ea,fetita mea mananca fructe,legume,carne .Acum asteptam rezultatele si imbunatatirea starii de sanatate.Foarte greu insa cu produsele naturale la noi in tara,nu am incredere nici in cele bio ca sunt 100% naturale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here