SPORTUL SI SARCINA

0
25115

Beneficiile miscarii in sarcina sunt recunoscute de majoritatea medicilor chiar daca nu s-a ajuns la un acord in privinta tipurilor de exercitii pe care ar trebui sa le practici. Din experienta mea de pana acum am ajuns la urmatoarele concluzii:
Daca ai fost obisnuita sa faci sport si medicul iti da acordul , nu ai de ce sa te opresti. Este nevoie doar de cateva ajustari ale antrenamentului si de reducerea intensitatii cu aproximativ 40%. Daca in schimb erai sedentara nu e o idee buna sa faci altceva in afara de mers, exercitii de respiratie sau stretching. Ca sa va faceti o idee , atunci cand nu eram gravida alergam pe banda in mod constant cu viteza 12-13 . In perioada sarcinii nu am trecut de 8,5- 9 . Cum stiam ca intensitatea e cea potrivita? Indicatorul era urmatorul: in orice moment al antrenamentului trebuia sa fiu capabila sa vorbesc la telefon si sa se inteleaga ce spuneam. In termeni medicali asta inseamna ca nu esti dispneica. Cea mai activa perioada a sarcinii a fost intre saptamana a 17 si pana in saptamana a 41 a cand am nascut natural. Au fost multe saptamani in care am facut zilnic miscare iar acest lucru m-a facut sa ma simt foarte bine si sa nu acumulez multe kilograme.
Specialistii Colegiului de Obstetrica si Ginecologie din SUA recomanda ca gravidele sa faca zilnic aproximativ 30 de minute de exercitii fizice moderate , raportat evident la conditia fizica individuala. Ceea ce pentru mine este moderat poate fi pentru o alta femeie intens asa ca trebuie sa va gasiti singura intensitatea potrivita. Iata cateva dintre avantajele practicarii sportului in timpul sarcinii. Pe unele dintre ele le-am simtit
1. Imbunatateste circulatia si pastreaza elasticitatea miocardului
Exercitiile fizice iti vor intari sistemul cardiovascular, deci nu vei obosi foarte repede. De asemenea, cu o musculatura intarita vei putea face fata mai usor activitatilor zilnice. Atentie insa, inainte de orice, trebuie sa ceri acordul medicului.
2.  Usureaza travaliul si nasterea ( cred ca in cazul meu nu a functionat 🙂
Cu cat te vei afla intr-o forma fizica mai buna, cu atat vei putea trece mai usor peste travaliu si procesul nasterii! Se spune ca efortul despus in timpul aducerii pe lume a unui copil este echivalent cu cel al unei curse maraton, cere determinare si concetrare.
3. Amelioreaza durerile specifice sarcinii
In timpul exercitiilor, muschii se vor intari si se vor intinde, iar corpul tau nu va resimti asa de tare durerile specifice sarcinii.
4. Vei dormi mai bine si vei reduce stresul care apare inevitabil in perioada sarcinii
5. Preventia diabetului de sarcina si scaderea riscului de preeclamsie
6. Un mai bun control al starilor emotionale caracteristice sarcinii sau pe intelesul tuturor mai putine crize de isterie si accese de plans nejustificat
7. Controlul greutatii si o recuperare post natala mai rapida
8. Cresterea nivelului de glucoza si oxigen pentru fat
9. Sanse mai mari de a duce la capat o nastere naturala
10. Un grad mai mare de confort in timpul sarcinii

FOTO: UNICA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here