CUM SA-TI EXAMINEZI CORECT SANII SI DE CE

0
7667

conf @handson micInainte de a va raspunde concret la intrebarile din titlu as vrea sa va dau cateva date statistice :

 • La nivel mondial cancerul la san reprezinta a doua mare cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare
 • În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și decesul, cu o rată de mortalitate de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenției.
 • Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%
 • In România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire”
 • Aproximatix 20% din cancerele la san sunt depistate prin autoexaminare

M-am alaturat campaniei Nestle Fitness #HandsOn , o initiatita globala a acestui brand, pentru ca sunt convinsa de necesitatea  cresterii gradului de constientizare a acestei boli.  Nestlé Fitness incurajeaza femeile sa se alature campaniei #HandsOn si sa posteze, pe toate canalele de socializare, o imagine cu ele avand  mana in dreptul sanilor, impreuna cu hashtag-ul #HandsOn.
Am vazut cu ochii mei ce poate face aceast tip de cancer, cat de brutal si parsiv poate fi  si cred ca depistarea timpurie este singura sansa de vindecare a unei femei  ( si barbatii fac cancer la san dar intr-o proportie mult mai mica) .

Daca avem sansa de a ne naste sanatosi , multi dintre noi traim cu senzatia ca aceasta stare este “pe viata ” si ni se cuvine. Nu o apreciem decat din vorbe si nu facem nimic ca sa o pastram. Avem mai multa grija de eu 3 micmasinile, telefoanele sau  casele noastre. Autoexaminarea lunara a sanilor iti poate salva viata . Am aflat mai multe despre acest lucru ,zilele trecute, la evenimentul de lansare a campaniei Nestle Fitness #HandsOn, de la presedintele Asociatiei Casiopeea , dr Marina Otelea.

Iata pe scurt ce ar trebui sa stiti si sa faceti:

 1.  Autoexaminarea sanului nu este o metoda de screening pentru cancerul de san si nu se substituie
  examenului medical preventiv anual
 2. Autoexaminarea are marele avantaj ca te poate familiariza cu ceea ce este sanul tau normal: marimea,
  forma, consistenta, sensibilitatea.  Doar cunoscand normalul, poti surprinde modificari intr-un stadiu
  precoce.
 3. Autoexaminarea se face lunar in primele zile de la debutul ciclului menstrual
 4. Prima etapa este inspectia sanilor. Se urmaresc schimbari de: culoare, relief sau la nivelul mamelonului ( singura secretie normala a mamelonului este lactatia)
 5. Urmatoarea etapa este palparea. Se imparte sanul in 4 cadrane . Urmeaza comprimarea sanului intre palma deschisa si torace, pe rand, prin miscari lente, de rotatie pentru a cuprinde toate cele 4 cadrane ale sanului. Se urmaresc: zonele cu consistenta crescuta, cele cu consistenta diminuata, zonele #handson micdureroase, nodulii la nivelul sanilor sau axilei.
 6. Orice modificare amintita mai sus trebuie sa te trimita la medic.

sala mic

praji #handson mic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here