TOP 10 ALIMENTE DE CONSUMAT ATUNCI CAND E FRIG

3
22654

A venit in sfarsit iarna si din punct de vedere al temperaturilor nu doar calendaristic. Sincer, nu-i duceam dorul 🙂 dar acum ,daca tot a venit, sa vedem ce mancam astfel incat sa ne ajutam organismul. Temperatura mediului ambiant influenteaza semnificativ aportul alimentar. Metabolismul celor care traiesc in tarile nordice, cu temperaturi scazute o buna parte din an ,cheltuieste mai multe calorii pentru a mentine constanta temperatura de 37 de grade ,normala pentru corpul uman. Nu doar cantitatea de alimente are variatii sezoniere ci si tipul de nutrienti din dieta. Gerul impune consumul unor produse mai concentrate in calorii ( proteine si grasimi de origine animala si vegetala) care sa-i permita organismului sa-si acopere nevoile energetice sporite. Iata cateva alimente pe care trebuie sa le includeti in alimentatie atunci afara e ger:

1.MUSCHIUL SAU PULPA DE PORC. In pofida PR-ului foarte prost de care porcul a avut parte, anumite parti din el ( muschiul, pulpa) sunt chiar mai bune (sigure) decat puiul sau curcanul. Carnea de porc contine toti aminoacizii esentiali cu rol in formarea anticorpilor, reglarea metabolismului si functionarea optima a sistemului nervos, fier, zinc , seleniu , vitamine din grupul B , vitamine si minerale implicate in stimularea sistemului imunitar si mentinerea tonusului fizic si pshic

 

 

 

 

 

 

 

 

2.SARDINELE SI PESTELE GRAS Contin acizi grasi omega 3 cu rol antiinflamator, vitamina D, calciu, seleniu, zinc ,iod cu rol benefic asupra metabolismului si de crestere a capacitatii de adaptare la frig. In plus sardinele au un risc mai mic de contaminare cu metale grele iar ,daca le mananci cu oase, beneficiezi de o doza mai mare de calciu. Poti opta intre cele proaspete, congelate, conserva in ulei sau sos tomat
3.SUCUL DE ROSII (BULIONUL SAU SOSUL) Este bogat in licopen , un antioxidant cu rol benefic pentru organism, protejeaza pielea de frig si creste absorbtia fierului din friptura, daca este asociat cu aceasta.
4.SUPA DE DOVLEAC Dovleacul, pasat cum trebuie si transformat in supa, fara prea multe adaosuri cremoase, ci doar bine condimentat, este o buna sursa de vitamine A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, minerale, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan si de fibre. Toate acestea ajuta la buna sanatate a ochilor, dar si a pielii, ne protejeaza de raceli si intaresc sistemul imunitar. Mai mult, supa de dovleac asigura si senzatia de satietate pe termen lung.
5.SUPA DE OASE SI CARNE hraneste corpul si il incalzeste. Poate fi preparata in cantitati mari si congelata in recipiente care sa fie usor de incalzit. Reteta e simpla: se fierbe carnea cu oase (sau pestele intreg) pana cand carnea se desprinde de pe acestea. Se strange spuma care se formeaza la suprafata si se pot adauga legume taiate marunt. Colagenul continut ajuta pielea si articulatiile, mai ales iarna. Supa de carne si oase contribuie si la depasirea mai rapida a racelilor, fluidificand mucusul si ajutand in eliminarea lui.

6. GHIMBIRUL SI HREANUL. Au efecte asemanatoare , stimuleaza digestia, combat durerile articurale , stimuleaza imunitatea si iti dau senzatia de caldura.  Ghimbirul poate fi folosit in ceaiuri calde, limonada, sucuri de fructe, dulciuri sau preparate din carne si peste. Hreanul este in general asociat cu carne sau muraturi….

7. CEAPA SI USTUROIUL  Au proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice si imbunatatesc circulatia.

8. AVOCADO Contine grasimi sanatoase, ajuta la mentinerea unui nivel bun al colesterolului, regleaza hipertensiunea arteriala, mentine sanatatea sistemului cardiovascular. Este util pentru femeile insarcinate si datorita acidului folic furnizat (300 g avocado -aprox. 25% din doza recomandata zilnic)

9.NUCI SI SEMINTE  Poti sa incluzi aici migdalele, nuca romaneasca, pecan, braziliana, alunele de padure, caju etc. In cantitati moderate (1-2 pumni pe zi) , contin grasimi sanatoase si asigura necesarul de vitamina E cu actiune antioxidanta, de protectie a pielii si celulelor impotriva actiunii radicalilor liberi.

10. LEGUME CONGELATE SAU MURATURI Sunt o varianta sanatoasa pentru ca prin congelare se pastreaza calitatile nutritive ale legumelor proaspete cu exceptia vitaminei C care este distrusa prin incalzire. Muraturile in otet sau saramura sunt o varianta rezonabila pentru asigurarea dozei optime de legume iarna. Contin vitamina C si pot inlocui cu succes diverse garnituri.

FOTO COVER : foodstory.ro

3 COMENTARI

  1. Si lintea,fasolea boabe si mazarea sunt perfecte ptr slabit. Am o reteta traznet:pizza cu blät de mamaliga.
    Vrei reteta?Eu am slabit vreo 16 kg in 7 luni.
    Evident ca raman in miscare…pana mai reusesc vreo 8…
    Te pup

  2. Evident ca sub stricta observatie a unor echipe de nutritionisti germani…tot programul,de fapt. Cel sportiv si cel de nutritie.

Leave a Reply to Ari Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here