DIETA DE PRIMAVARA PENTRU UN CORP SUPLU SI SANATOS

6
24664

 

Primavara este un anotimp al tranzitiei bioritmului iar acest lucru are avantaje si dezavantaje. Organismul isi accelereaza procesele prin care se detoxifiaza pentru a face fata unui nou ciclu biologic. Cresterea temperaturii de afara si prelungirea perioadei de lumina au o influenta pozitiva asupra sistemului nervos  si inhiba centrul nervos al foamei.  Metabolismul bazal este usor accelerat in aceasta perioada si datorita acestui lucru primavara este anotimpul ideal pentru curele de slabire si implementarea unor obiceiuri de viata sanatoase.  La capitolul dezavantaje putem trece astenia, starile de oboseala si posibilitatea reactivarii unor boli precum ulcerul si gastrita.

LISTA DE CUMPARATURI PENTRU PRIMAVARA

  1. TOATE VERDETURILE SI CRUDITATILE DE SEZON, salata verde, stevie, loboda untisor, leurda, salata verde, spanac, marar , patrunjel, ceapa verde, urzici, morcov nou, castravete, ridichi. Sunt bogate in vitaminele A,C minerale, fibre, fitonutrienti, stimuleaza sistemul imunitar, digestia si regleaza nivelul colesterolului. Mancati cel putin 2 salate proaspete”cu de toate” pe zi.
  2. PESTE SI CARNE DE MIEL Pestele alb de orice fel este o carne de buna calitate, usor de digerat si cu un aport caloric mic. Contine proteine de buna calitate, fosfor, iod, potasiu, fier , elemente importante pentru functionarea sistemului imunitar. Carnea de miel este o alternativa sanatoasa la cea de vita sau pui. Daca alegeti partile mai slabe , (pulpa) si le veti pregati la cuptor, veti avea o masa bogata in fier, zinc, vitamina B12, acid linoleic si aproximativ 170 cal /100g.
  3. CIRESELE SI CAPSUNELE sunt fructe de sezon cu un continut mare de minerale si fibre. Capsunele sunt ideale in curele de slabire datorita continutului caloric reduc si levulozei, un fel de zahar care se absoarbe mai lent. Ciresele sunt insa o capcana pentru cei care vor sa slabeasca deoarece au un continut mare de zahar ( 1 kg de cirese= 800 cal)
  4. LACTATE Primavara este anotimpul in care laptele de vaca, oaie sau capra are cea mai buna calitate si de aceea e recomandat sa consumam in aceasta perioada iaurt, urda, cas, kefir, sana, lapte batut. Fermentii vii din iaurt favorizeaza sanatatea intestinala cu efecte importante asupra intregului organism, Eu am renuntat de mai multa vreme la variantele total degresate si aleg produse cu pana la 3-4% grasime. De asemenea prefer lactatele din lapte de capra pentru ca au o cantitate mai mica de lactoza, se digera mai usor si contin o cantitate de calciu mai mare decat cele din lapte de vaca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credit foto: foodstory.ro si slabsaugras.ro